Alles over Kersen

Hier vertellen wij je alles over Kersen. Het gebruik en handige weetjes over de kersen en niet geheel onbelangrijk op de site kom je er achter hoe je heel eenvoudig zonder vies te worden de kersen zelf kunt ontpitten. Sinds de jaren “90 is de teelt van de zoete van kers weer in de belangstelling de productie vind daarbij voornamelijk buiten plaats. Sinds 2005 komen de eerste kersen uit de kassen dit geeft als voordeel dat de kersen eerder beschikbaar zijn en nog zoeter van smaak zijn.

Algemene informatie over Kersen

De kers is een populaire en ook een hele gezonde fruitsoort. Het is een relatief klein rood/dieprood kleurige vrucht met een pit in het midden. Technisch gezien is het een steenvrucht. Er bestaan zoete en zure kersenrassen. De zoete rassen noemt men meestal kersen en de zure rassen morellen of zure kersen. In België noemt men de zure kerssoort ook wel “kriek”. De zoete kers wordt over het algemeen vers en puur natuur gegeten en de zure kers wordt veel voor industriële verwerking gebruikt. Bij ons op de kwekerij komt u gelukkig alleen maar zoete kersen tegen. Gebruik van Kersen

Zoete kersen zijn heerlijk puur natuur. Spoel ze voorzichtig af en haal daarna pas de steeltjes er af. Laat de kersen uitlekken in een vergiet of leg ze op een handdoek te drogen. Zoete kersen zijn heerlijk in desserts, bij ijs, in yoghurt of kwarkbereidingen (denk ook aan kwark- of yoghurttaart). De leuke vorm van de kers doet het prima als decoratie op toetjes of aan de rand van het cocktailglas. U kunt kersen gebruiken in een fruitsalade of in een vruchtenbowl. Kersen zijn warm in een saus (met een likeurtje er door heen) erg lekker en hartverwarmend. Kersen combineren goed met pure chocolade.

Kersen kwamen vroeger vooral uit de Betuwe, die vol stond met kersenbomen. Na de Tweede Wereldoorlog is de productie uit Nederland afgenomen. De bescherming tegen vogels en de oogstwerkzaamheden werden zo arbeidsintensief dat de opbrengst niet rendabel genoeg was. Om deze reden worden er vooral geïmporteerde kersen verkocht. Van mei tot oktober komen de kersen uit Turkije, Griekenland, Frankrijk en Spanje. Nederland voert kersen aan in juni tot augustus. Morellen zijn er nog tot september. In de winter komen de kersen uit Chili. Zo is er het hele jaar aanvoer van verse kersen. Kersen koopt u meestal in een bakje bij de supermarkt of los bij de groenteman. De steeltjes horen aan de kersen te zitten, anders bloeden kersen leeg. Bij aankoop van kersen let u of de kersen heel en gaaf zijn. Als ze beschadigd zijn, zullen ze heel snel bederven. Als u ze verspreid op een schotel legt, voorkomt u dat de kersen beschadigen.